Prikazujem 21-36 od 36 konkordanc.
Z zagorelo poltjo je bil Juan Carlos izredno privlačen in šarmanten moški. Z navdušenjem nad športom pa je bil bolj podoben skandinavskim monarhom kot formalnim britanskim. Nič mu ni bilo bolj pri srcu kot skočiti na motor in se do obale odpeljati na
 tapase .
El Pimpi: Iskanje proste mize v tem lokalu se izplača. El Pimpi je institucija, kjer nudijo čudovite
 tapase . Notranjščina je verjetno še iz Hemingwayevega obdobja: orumeneli plakati za bikoborbo, zloženi vinski sodi. Za vzdušje poskrbijo koncerti flamenka.
V prvem nadstropju čaka goste GinTonica - gre za bar in bistro, kjer se je in pije v španskem slogu. Na GinTonicPlus meniju pa ponujajo koktejle z izbranimi začimbami in tinkturami. Za prigrizke pa ponujajo
 tapase , ki nastajajo iz rok chefa Grega Lewisa.
Na Mallorci je s čolnom raziskovala naravo in se prepustila gurmanskim užitkom. "Poskusila sem gazpacho, paello in
 tapase , a najbolj me je navdušila turkizna barva morja in bel pesek," je povzela svojo počitnice. Športnica je dodala, da jo čaka še vrsto potovanj, med drugim bo odpotovala v Montreal, na olimpijske igre v Peking, Severno Ameriko in Tokio, nato pa se vrača domov.
Lahki zajtrk ali okusne
 tapase  si lahko privoščite v kavarni Don Juan v Hermigui. Casa Maria je s svojo teraso in pogledom na morje priljubljeno zbirališče tako domačinov kot tudi turistov. Poleg okusnih otoških specialitet boste uživali tudi v romantičnih sončnih zahodih.
Jan je ljubitelj dobre hrane in v Španiji je vsekakor prišel na svoj račun. "Poskusil sem njihove
 tapase . Že prvi dan sem se odpravil v eno od takšnih restavracij, preveril jedilnik ter prosil natakarja, naj mi pripravi tisto, kar bi pripravil enemu od prijateljev, ki ne živijo v Španiji in so tu na dopustu ali obisku. Tam sem postal kar reden gost," se nasmehne.
Majhni zalogaji hrane, ki jih v barih ali tavernah postrežejo k pijači; tako opiše
 tapase  ugledni slovar španske akademije. So se rodili v časih, ko je promet potekal še v kočijah in na konjih? Ali tisti, ki se jim je mudilo, niso imeli časa za dolgotrajne postanke v gostiščih, ampak so kar spotoma popili kozarec in vtaknili v usta kak grižljaj? So se razvili iz kosov posušenega mesa ali sira, ki so jih gostilničarji pred stoletji polagali na odprte vratove vinskih poličev, da se močna španska vinska kapljica na mizi ne bi razdišala?
Tesno povezana s tem je tudi strašno nekonkurenčna kvaliteta večine kulturne produkcije v Barceloni v primerjavi s kakšnimi Parizi, Londoni, New Yorki in celo Ljubljano, ki pa nikogar ne moti, saj se imajo ljudje ob njenem uživanju kljub temu maksimalno luštno. En dan mojega izvirnega bivanja tam smo se tako, denimo, podali v bar, kjer sta dva didžeja pripravljala
 tapase  za kombinacijo s svojimi glasbenimi miksi: tako eno kot drugo je bilo daleč od vrhunskosti, a vsi udeleženi smo se krasno zabavali; spet drug dan sva s kolegico zatavala v klet barcelonskega muzeja moderne umetnosti, kjer nam je neki tip bral ganljivo otroško zgodbico in obenem na steno za seboj projiciral posnetke naključnih mimoidočih, ki jih je bil pred tem izpostavil istemu jokavemu narativu - patetičen projekt, ki bi pogorel v vsakem od zgoraj omenjenih mest, a ki smo ga tam preprosto veselo sprejeli.
"Obiskalo nas je tudi že nekaj Špancev in sprva so se kar malo nezaupljivo smehljali ob pogledih na naše
 tapase . A ko so jih pokusili, niso skrivali zadovoljstva," pravi Marko Gorela, vodja kuhinje v portoroških hotelih Lifeclass. Mnogi se ga spomnijo kot finalista oddaje Gostilna išče šefa, ki pa od letošnje pomladi svojo kuharsko inovativnost razdaja v novi in na Obali edinstveni portoroški restavraciji Istrian Tapas. Restavracija je v prenovljenem hotelu Slovenija na portoroški promenadi in vabi na te majhne prigrizke, ki jih imajo Španci za svojo kulinarično posebnost. Z globalizacijo, tudi kuhinjsko, jih zadnja desetletja z veseljem spoznava ves svet, saj se še kako priležejo med obroki.
Španci najraje jedo v barih, v katerih prigriznejo majhne prigrizke različnih jedi, npr.: košček španske tortilje, malo španskega pršuta (jamón cerrano), nekaj kalamarov in olive, zraven pa spijejo vrček piva ali sangrijo. Beseda 'tapar' pomeni pokriti: s prigrizki na malih krožničkih so Španci včasih pokrivali kozarce s pijačo, iz te besede pa izhaja beseda 'tapas', ki pomeni prigrizek. Če želite poskusiti dobre morske
 tapase , se odpravite v pivnico Cervecería Cervantes, ki je blizu muzeja Prado na ulici Calle de Cervantes. Tu vam prijazni natakarji postrežejo hobotnico 'pulpo a la gallega', kanapejčke z rakci in morskimi sadeži, seveda pa lahko pokusite tudi tipične španske salame in sire. Kako ugotovite, kateri bar je dober? Španci jedo 'tapase' z rokami in servietke mečejo po tleh. Bolj ko je bar poln papirčkov, boljši je.
V kvartirju, kjer stoji naša bela hiša, zlepa ne ugledaš ali zaslišiš tujca. Las Palmas je eno tako hecno dolgo mesto. Seveda so turisti nagneteni ob dolgi peščeni mestni plaži, vendar se celo po tisti rivi vedno sprehaja zdrava količina domačinov. Nasploh se zdi, da domačini dobro uporabljajo mesto, in tudi ni čutiti tiste grobe delitve, tako značilne za denimo Staro Ljubljano: sem se že ne bom usedel na kavo, tu so sami turisti. V bližini našega doma je majhen Mercado del Puerto, pristaniška tržnica, ki poleg drugih tržniških stvari ponuja tudi vsakovrstne
 tapase . V času kosila se z njimi mastijo tako starčki iz soseske kot kvazihipijevski prosojnokožni pari z nahrbtniki ali skupine starejših zagorelih Skandinavk s senčniki na glavah. O tej mešanici govorim."
Še pred začetnim sodniškim žvižgom odidemo tem tradicionalnim okusom njihovih kuhinj na sled kar v Sloveniji. Čeprav tako tipične in znane kuhinje, jih pri nas pravzaprav ni tako lahko najti. Španska vas je najbolj priročna rešitev, tudi zato, ker ulični bistro v ljubljanskem nakupovalnem središču ponuja
 tapase , omlete in druge preprosto pripravljene španske jedi, ki se bi gotovo znašle na jedilnikih navijačev. V Madridu jih resda ne bodo okušali na stojnicah, temveč jih bodo naročili v barih. Najprej "caña de cerveza" (Madridčani so veliki pivoljubi) nato pa prigrizki - tapasi. "To je prva točka, če želiš okusiti tradicionalno Španijo," pravi lastnik Španske vasi Jaka Peterca, ki se je kot ljubitelj španske hrane sicer začel sprva ukvarjati z uvozom sirov, pršuta, oliv, olj in vin. Zlasti iz Manče, od koder sicer prihaja tudi njihov kuhar Ruben. Te dobrote ponudijo v majhnih kruhkih, tudi v črnih z barvilom sipe in v rogljičku. Tradicionalno krompirjevo omleto "tortilla española" so v Španski vasi poimenovali kar v "pamleto", ji dodali nekaj sestavin in tudi nogometna imena: Barça je z mesom, Real z ribo, Valencia pa zelenjavna. Pripravljajo tudi enoločnice po receptih španskih babic, kalamare po andaluzijsko, vrtni smuti (gazpacho), za sladico pa miške z nutello (buñuelos). "Sprva je bila ideja, da s tapasi oz. kakovostnimi prigrizki opremljamo restavracije, a se ta kultura pri nas še ni najbolj prijela," priznava Peterca, ki prisega na pristne španske okuse, s katerimi se za zdaj še poigravajo v bistroju in se skušajo z njimi tudi še bolj približati ljudem.
Šulc: In ta drugi del smo doživele, ko smo šle na večerjo na
 tapase , oblečene neekscesno, v vsakdanja poletna oblačila, torej v kratke hlače in majice, v obleke na naramnice.
Za začetek je manjkal pozdrav iz kuhinje, kruh ni bil na ravni fokače in tudi ceviche s tuno je preveč spominjal na že pohvaljene
 tapase , toda kosi tune so bili skrbno izbrani in spretno odrezani, wasabi je bil všečno izrazit, toda paradižnik, kumare in avokado so imeli kremno čvrstost, uvodni rose mehurčki pa svežino.
Kljub visoki brezposelnosti je v središču mesta in zlasti v živahni stari Triani veselih obrazov, kamor pogledaš. Ko se ob zgodnjem mraku končajo službe, je pred neštetimi bari toliko ljudi, da ne moreš mimo. K pivu, ki marsikje ne stane niti cel evro, zobajo surove rakce ali oljke in trde picose iz testa, podobnega našim prestam. Bolj lačnim nosijo na mizice male obroke,
 tapase , ki jim po izbiri in neštetih sestavinah ni para. Če si želite cediti sline, naj omenim samo avokado s kremo iz kozic, škrniclje z različnimi nadevi, zataknjene v mešanico jagodne marmelade, čebulnega pireja in ingverja, ocvrte kisle ribice, bikov rep na krompirju, ocvrte krokete, v katere oblikujejo vse od paštet do zelenjave in morskih sadežev, dušeno hobotnico v solati s svežo čebulo ... Jamon, po naše pršut - a tisti še posebno sočni iz stegenc skoraj črnih prašičkov, ki se prosto pasejo po hrastovih planjavah -, pa kravji, kozji in ovčji trdi siri močnih okusov so itak pregrešna stalnica. Po barih vam ob šanku nad glavami visijo stegna pokojnih prašičkov kot najbolj pristen mačistični okras.
Istrian tapas niso le istrski tapasi, temveč je tudi fritto misto ... Tako kot je slednji ocvrt ribji miks, s česnovo omako in krompirjevo solato, ki je resda pripravljen in postrežen sveže, a na Obali smo jedli tudi še bolj sveže (beri: bolj domiselno pripravljeno morsko cvrtje), je miks, mešanica, tudi nova ulična gostilna prenovljene Slovenije. Zraven je hotelski lobby, z vsem potrebnim dizajnom, gostilno pa sestavljajo trije deli, pločnik z oglasnimi tablami in vitrino za tapase, vinski bar z dolgim šankom in visokimi vinskimi regali ter bistro z odprto kuhinjo in celo brigado (petih) kuharjev. Vse je odprto in z razgledom, sproščeno, brez prtov, z informativnimi papirnatimi podstavki in marketinškimi izreki, z lesenimi paletami za
 tapase  ter preprostimi krožniki za bistronomske kreacije. Opisujemo bolj podrobno zato, ker ne ponujajo le jedi, temveč koncept. Najbrž so začetek trenda, ki ga bodo (drugi) posnemali, predvsem v večjih mestih.