Prikazujem 1-20 od 65 konkordanc.
V Istrian Tapasu ponujajo dobrih 10 stalnih tapasov, poleg njih si Gorela skoraj vsak dan izmisli še kakega. Vsi teknejo zaradi raznolikih in čarobnih istrskih okusov. Bolj neobičajni so na primer bakala v kornetu (polenovka v črnem kornetu), mleko s Pomjana (kozji sir s Pomjana in marmelada z domačije Butul), tatar z zelišči (goveji tatar s solnim cvetom, akacijevim medom in zelišči Butul), tatar Fonda (tatar brancina s polento in oljčnim oljem z limono), fritaja s tartufi (konfitiran rumenjak s tartufi in kruhovimi kockami v lešnikovem maslu), melancani (namaz pečenih jajčevcev s slovenskim tofujem, solnim cvetom in čilijem) in panin kur enbot (sušen ombolo s suhim paradižnikom in baziliko). Istrian Tapas ponuja novo istrsko kulinarično izkušnjo. Stanejo od 1,5 do 2,5 evra, lahko jih naročite tudi po chefovem izboru, ko boste za tri odšteli pet evrov, za pet osem in za sedem dvanajst evrov. "
 Tapasi  našim brbončicam omogočajo, da zaplavamo v morje okusov, pa naj gre za najbolj preproste ali malo bolj komplicirane," pravi Marko Gorela. Tapas je majhen prigrizek med obroki, obrok zase in nemalokrat tudi poznovečerni družabni zalogajček.
Glavni adut Madrida so zagotovo ljudje, ki znajo življenje resnično uživati. "Za pijačo, večer s prijatelji se vedno najde čas, se vedno najde denar, čeprav so posamezniki brez dela. Brez tega preprosto ne moremo živeti. Nakupovanju se še lahko odpovemo, tapasom in pivu pa resnično ne moremo reči ne," pravi eden izmed španskih amigov (prijateljev). Odgovor dovolj jasno pokaže, kaj za njih pomeni druženje ob cervezi (pivu) in tapasih - prigrizki, ki jih postrežejo k pijači ali pa jih naročiš samostojno. Ponekod so tapasi manjši, dobite recimo čips, na njem pa rezino ali dve pršuta, drugod pa so
 tapasi  že pravi obroki - v eni izmed restavracij nam tako najprej postrežejo paello, sledila so ocvrta jajca s šunko, nato še piščanec s krompirjem, pa nekaj sladkega ... Ustavila sem se že pri jajcih, saj ob enajsti uri zvečer pa tega res ne moreš prebaviti, ob čemer se Španci globoko začudijo in slastno pohlastajo še mojo jed. Ob vsakem novem naročilu pijače sicer dobiš novo jed, tako da se večer ob pijači razvleče na pravo nočno kulinarično doživetje. Vse restavracije so v nočnih urah nabito polne, Španci se na večerjo, ki se začne ob 22. uri, radi odpravijo ven.
"Tudi pri čajih je bolje, da ob pitju še kaj pojemo. Pri pivu so to ponavadi različni
 tapasi , k čajem pa sodijo sveži, lahki, krhki grižljaji, kot so kruhki s svežim namazom, krhke pite ali masleni piškoti. Angleži že vedo," doda Nuša, ki je v eno izmed sladic še prefinjeno dodala zeleni čaj.
Namesto klasičnih večerij se nekateri gostitelji odločijo za drugačno obedovalno izkušnjo, kot so denimo
 tapasi  in vinska tura v Sevilli (Španija, $50) ter indijska samopostrežba in bollywoodski plesni tečaj (Belgija, $42).
Druga značilna jed, doma v Andaluziji, so tapas, prigrizki, ki nam jih postrežejo pri vsakem kozarcu za Andaluzijo značilnega vrhunskega šerija, vina ali piva. V boljših gostilnah nudijo kar 100 različnih tapasov. Tapas špansko pomeni pokrivalo. S koščkom hrane naj bi pokrili steklenico, da vanjo ne bi padale vinske mušice. Na tak način so oštirji včasih vabili stranke na požirek in prigrizek. Tapasi so topli ali hladni prigrizki v velikosti grižljajev. To so miniaturna nabodalca, mini mesne ali zelenjavne pite, paštete, jedi iz morskih sadežev in podobno.
 Tapasi  so tudi sladki, pomembno je, da jih lahko primemo v roko, sicer pa so lahko postreženi v miniaturnih posodicah.
Španija ima nenavaden urnik prehranjevanja. Kosilo se običajno začne okoli 14. in večerja okoli 22. ure. Torej nikar ne hitite na večerjo, ampak večer začnite s prigrizki,
 tapasi , in koktajli v snobovskem lokalu Salamanca (Calle de Velazques 57). Prosto mizo ob petkih zvečer je težko dobiti, zato se pridružite lepoticam in mladim poslovnežem, ki se spogledujejo za točilnim pultom.
cene
 tapasi  1,50 do 2,50, hladne predjedi 9,50 do 14,50, tople predjedi 9,50 do 13,50, glavne jedi 10,50 do 12,50, sladice 4 do 6; degustacijski meni 38 evrov (4 hodi)
Čeprav so
 tapasi , majhni prigrizki k vinu, v vabilu, vsi pridejo zaradi velikih kosov mesa! Je, namreč, nekaj v tem, da je tako majhno in se vse sliši ter vidi, zato se ne moreš upreti, ko gospodar pri sosednji mizi predstavi debelo kost z visokega hrbta, ki jo je pravkar odrezal v domači zorilnici. Zato vsaka miza, visoka ali bolj mizica, dobi svoj kos slovenske telice in ogled njenega živo rdečega mesa, dovolj (30 dni) zorjenega, čeprav še ne odraslega. Zato so bržole tukaj florentinci, ne le, ker se tako lepše sliši, še bolj, ker bo Pokova kuharica - gospodarica uporabila le težko in vročo ponev ter le sol, poper, oljčno olje in vejico rožmarina.
Toda tudi španski
 tapasi  niso napolnili nekdaj priljubljene gostilne in njenega vrta. Nedavno so zato Španci Ljubljani pomahali v slovo, na oknih pa so se že pojavile napovedi, da kmalu prihaja Slovenska Hiša. "Dve leti in pol gledamo ta prostor. Enkrat smo bili že v dogovorih z lastniki, a nismo prišli skupaj, zdaj pa smo končno dočakali ta trenutek," je zadovoljen Aleš Prestor, direktor podjetja GAST ENT, ki je leta 2015 odprlo Slovensko Hišo na Cankarjevem nabrežju. Ta je požela veliko navdušenja s pikčastimi lončki, slovenskimi koktajli, zajtrki, narezki in Cankarjevo kavo. "Je že prehitela kavo iz avtomata. Zdaj skuhamo več kave v kavniku kot na avtomatu," je dejal zastopnik podjetja, ki vodi tudi Centralno postajo, K4, Cirkus, Cutty Sark in Cantino Mexicano. Trenutno poleg Figovca urejajo še nekdanji KMŠ pri Tobačni.
Čeprav so
 tapasi  nekaj tipično španskega, so pri njih popolnoma domači, saj z grižljajčki omogočajo spoznavanje pestrosti istrske narave in kulinarike. Ponujajo jih po enega ali pa skupaj po tri, pet ali sedem različnih. Tako so na njih lahko pestro predstavljene domače sestavine, na primer kozji sir s Pomjana, tofu iz Ajdovščine, oljčno olje Lisjak iz Kopra, suhomesni izdelki iz kmetije Trček iz Hrastovelj, brancini Fonda, solni cvet iz sečoveljskih solin ali zelišča z domačije Butul.
Do konca leta 2014, ko je bil, kdo bi vedel, zakaj (slabo upravljanje? cona udobja? zaspanost?), stari Figovec primoran razglasiti predajo in prostore prepustiti hiši karijev, imenovani Curry Life Figovec (slednji del imena je bil zgolj simbolni poklon stari gostilni). Ta se ni obnesla in že po dobrem letu jo je zamenjala cenena španska franšiza s
 tapasi  Lizarran, ki podobno ko tapasi, ni in ni šla po grlu Ljubljančanov.
V kozici segrejemo za kakšen centimeter olja. Jaz dam pol olivnega (vzamemo kakšno bolj navadno, za cvrtje res ne potrebujemo hladno stiskanega) in pol sončničnega. Ko se ravno prav razgreje – če nismo prepričani, naredimo preskus s koščkom kruha, ki mora mehurčkasto zacvrčati in splavati na površje –, vanj položimo paprike. Nekaj minut jih cvremo, medtem jih tudi obrnemo, da se malo zmehčajo in rahlo rjavo ter mehurjasto zapečejo. Ocvrte poberemo iz olja in položimo na kuhinjski papir, ki bo vpil odvečno olje. Potem pa samo še posolimo in postavimo na mizo s
 tapasi .
Še pred začetnim sodniškim žvižgom odidemo tem tradicionalnim okusom njihovih kuhinj na sled kar v Sloveniji. Čeprav tako tipične in znane kuhinje, jih pri nas pravzaprav ni tako lahko najti. Španska vas je najbolj priročna rešitev, tudi zato, ker ulični bistro v ljubljanskem nakupovalnem središču ponuja tapase, omlete in druge preprosto pripravljene španske jedi, ki se bi gotovo znašle na jedilnikih navijačev. V Madridu jih resda ne bodo okušali na stojnicah, temveč jih bodo naročili v barih. Najprej "caña de cerveza" (Madridčani so veliki pivoljubi) nato pa prigrizki -
 tapasi . "To je prva točka, če želiš okusiti tradicionalno Španijo," pravi lastnik Španske vasi Jaka Peterca, ki se je kot ljubitelj španske hrane sicer začel sprva ukvarjati z uvozom sirov, pršuta, oliv, olj in vin. Zlasti iz Manče, od koder sicer prihaja tudi njihov kuhar Ruben. Te dobrote ponudijo v majhnih kruhkih, tudi v črnih z barvilom sipe in v rogljičku. Tradicionalno krompirjevo omleto "tortilla española" so v Španski vasi poimenovali kar v "pamleto", ji dodali nekaj sestavin in tudi nogometna imena: Barça je z mesom, Real z ribo, Valencia pa zelenjavna. Pripravljajo tudi enoločnice po receptih španskih babic, kalamare po andaluzijsko, vrtni smuti (gazpacho), za sladico pa miške z nutello (buñuelos). "Sprva je bila ideja, da s tapasi oz. kakovostnimi prigrizki opremljamo restavracije, a se ta kultura pri nas še ni najbolj prijela," priznava Peterca, ki prisega na pristne španske okuse, s katerimi se za zdaj še poigravajo v bistroju in se skušajo z njimi tudi še bolj približati ljudem.
Ob lično zloženih majhnih prigrizkih misli najprej odplavajo na Iberski polotok, kjer Španci v objemu mestnega vrveža in med srkanjem izbrane pijače radi tudi nekaj prigriznejo. Priljubljeni španski
 tapasi  so, obogateni s slovenskimi okusi, zdaj prostor našli tudi v prestolnici.
Čeprav bo do takrat s
 tapasi  še nekaj dela. Sedem grižljajev za dvanajst evrov je poštena ponudba, ki sicer ne zadostuje za večerjo, zadovolji pa za vmes. In temu je tudi namenjena, sprehajaš se gor in dol po promenadi ter se mimogrede okrepčaš. "Denar ne more kupiti sreče, lahko pa kupi tapase, kar je skoraj enako," sporoča papirnati prt.
Je mogoče še govoriti o kuhinjah teh metropol znotraj nacionalnih okvirjev, ko pa na njihovih ulicah žlobudra stotina jezikov in se mešajo vonjave stotine tisočev začimb? V Barceloni morda še jedo špansko; o tem priča barcelonska knjiga, ki se opaja z barvitimi živilskimi tržnicami in se lovi med
 tapasi , paeljami in gazpači; tudi rimska kuharica je do obisti italijanska, od popečenih kruhkov s paradižnikom do špagetov po oglarsko in artičok; prav tako pariška, ki se sprehodi med tipično pariško gratinirano čebulno juho in stejkom v omaki iz rdečega vina s krompirčkom ...
Ob mojem obisku in druženju s študentkami sem tudi jedel študentsko. Največkrat tipične sendvičke – tapase, ki jih ponekod dobiš zastonj ob rundi piva. Oh, pivo točijo v dvadecilitrskih odmerkih po 1,20 do 1,80 evra,
 tapasi  sicer stanejo evro do dva. V večjih mestih se kulture seveda prepletajo, zato je poskrbljeno za najrazličnejše okuse, le tistega, pravega španskega, sem pokusil (pre)malo. Morda še na koščke narezan pečen krompir, ki ga ponudijo kot prigrizek polit z najrazličnejšimi, največkrat malce pekočimi omakami. Ogromno je tudi arabskih čajnic, pa raznih barov, restavracij. Mladi pijejo predvsem cubato – rum ali viski zmešan s kolo.
Druga značilna jed, doma v Andaluziji, so tapas, prigrizki, ki nam jih postrežejo pri vsakem kozarcu za Andaluzijo značilnega vrhunskega šerija, vina ali piva. V boljših gostilnah nudijo kar 100 različnih tapasov. Tapas špansko pomeni pokrivalo. S koščkom hrane naj bi pokrili steklenico, da vanjo ne bi padale vinske mušice. Na tak način so oštirji včasih vabili stranke na požirek in prigrizek.
 Tapasi  so topli ali hladni prigrizki v velikosti grižljajev. To so miniaturna nabodalca, mini mesne ali zelenjavne pite, paštete, jedi iz morskih sadežev in podobno. Tapasi so tudi sladki, pomembno je, da jih lahko primemo v roko, sicer pa so lahko postreženi v miniaturnih posodicah.
Letos so k sodelovanju na Okusih Vipavske povabili še gostujoče gostince in vinarje s Hrvaške, ki so navduševali zlakotnele pivce v ponedeljek s svojimi vrhunskimi tartufi in oljčnim oljem (istrski Zigante), tuninim tatarcem, govejim tatarcem v sezamu in solato iz hobotnice s pogajki mladega česna (Kukuriku iz Kastava), koprivino polento s pašteto raže in pašteto jeter grdobine ter poganjki mladega česna s piščancem, sušenim paradižnikom in bezgom (Wine Bar Loza, Lovran), solato iz rakovice in surovimi škampi (Rivica) pa inčuni s kaprami in fetami surove orade (Johnson, Mošenička Draga). Hrvati so bili velik zadetek v polno, saj so njihovi "
 tapasi " poniknili v dveh urah.
Med šestimi ponudniki ulične prehrane na Tržnici BTC City je za ljubitelje španskih dobrot pravi izbor Španska vas. Ta razvaja s
 tapasi  z avtentičnimi španskimi sestavinami in drugimi biseri španske kulinarike, ki zadnje desetletje prevladuje tudi na področju visoke kulinarike (bratje Roca, Ferran Adria). Poudarek je na pristni domači kulinariki španskih babic po dostopnih cenah. Frks bo razveselil ljubitelje zdrave, sveže in okusne ulične prehrane v obliki zavitkov. Njihovi "frksi" - zavitki - so nadevani s svežo zelenjavo, primerni za mesojedce ali vegetarijance, ter obogateni z domačimi omakami. Na voljo so tudi osvežilne solate, prigrizki -"snacki" ter slastni frks burgerji s 100-odstotno slovensko govedino. Hood burger je prava izbira za ljubitelje govejih in piščančjih hamburgerjev, steak sendvičev in čisto pravega domačega krompirčka. Eno najbolj znanih svetovnih kulinaričnih ikon - hamburger - so sestavili po svojem okusu, vendar se držali njegove definicije. Kakovostne sestavine so primarnega pomena, zato so najboljše poiskali v naši okolici. Chuty's preseneča z avtentičnimi tajskimi jedmi. Njihova posebnost so sveže in domače pripravljene začimbe in omake. Seveda ne gre brez jedi na žaru. Top Dunaj'c postreže z "dunajci" in jedmi z žara, roast beefom, solatami ... Radha Govinda pa je vegetarijanska restavracija s pridihom indijske in mediteranske kulinarike. S širokim izborom jedi poskrbijo tudi za vegane.