Prikazujem 21-40 od 65 konkordanc.
Barviti grižljaji Istre. Moderno in lokalno, vabijo goste s portoroške promenade za šank, k vitrini s
 tapasi , majhnimi prigrizki, ali pa v bistro z odprto kuhinjo. Prostor je zasnovan moderno, odprto, sproščeno in je naravnost pisan na kožo mladi kuharski ekipi pod vodstvom chefa Marka Gorele.
Od kod točno izvirajo, ni povsem jasno. Po nekaterih virih naj bi bili rojeni v Andaluziji, po drugih na Malti. Vsekakor jih mora poskusiti vsak, ki ga danes na primer zanese v turistično priljubljeno Barcelono ali kak drug kraj na Pirenejskem polotoku. Mnogi lokalčki so tam ob kozarčku namenjeni izključno tapasom. Ti so poleg lokalnih kulinaričnih posebnosti željnim turistom seveda od nekdaj namenjeni domačinom in njihovim prehranjevalnim navadam. Kosilo imajo Španci namreč običajno okoli 13. ure, večerjo pa dokaj pozno, po 21. uri. Vmes se jim zlasti takoj po službi in na poti domov prileže kak grižljajček. Tudi sicer se Španci radi družijo in ob tem uživajo ob kozarčku ter hrani. Namesto obilnejšega obroka si najraje privoščijo več manjših jedi na mizi, da se druženje še prijetneje zavleče.
 Tapasi  so obrok in ne predjed, pa čeprav so najraje v obliki obloženega kruhka. Glede na to, kaj in kako je na njih, puščajo ustvarjalcu brezmejno domišljijo. Lahko so mesni, ribji, topli, hladni, zelenjavni, sadni...
»Ostani na večerji,« me je prekinila. »Pripravila sem goro piščančje escabeche … To je hladna mediteranska marinada. Zraven bodo
 tapasi , olive in španski sir.«
Med najbolj znanimi jedmi so libanonski prigrizki, imenovani mezze. Mezze je zbirka različnih predjedi- toplih in hladnih, podobno kot so
 tapasi  v Španiji ali testenine v Italiji. Gre za trideset različnih hladnih ali toplih predjedi iz solat, omak, kumaric ali druge vložene zelenjave in z obveznim arabskim kruhom. Mezze je lahko čisto preprost, kot je surova ali kisana zelenjava, humus in arabski kruh, ali pa gre za popoln obrok, ki zajema pečene morske sadeže, meso, solate in sladice. Vseeno pa v splošnem velja pravilo, da vsak Mezze vsebuje solato, omako in liste vinske trte, polnjene z mletim mesom in rižem, ki predstavljajo osnovo vsake tovrstne predjedi.
Za Špance velja, da radi skozi cel dan nekaj grizljajo in zato so se tako zasidrali prigrizki, t.i. tapasi, katerim so namenjeni posebni tapas bari. Tu se zbirajo mladi in stari Španci, ter si ob pivu ali sangriji obvezno privoščijo prigrizek. T.i. ''tapas tradicija'' služi druženju, pogovoru in seveda uživanju ob dobri hrani. Vsak Španec ima bojda svoj najljubši tapas bar, sicer pa prigrizke ponujajo prav povsod, v še tako majhnem lokalu.
 Tapasi  so lahko čisto preprosti ali prava kulinarična umetnost, vsebujejo pa sir, ribe, jajca, zelenjavo, cvrtke, pecivo, kanapeje …
Zbogom kariji in
 tapasi , vrača se "slovenski" Figovec :: Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija
In zakaj misli, da lahko s Slovensko hišo v Figovcu računa na daljši rok trajanja, kot je bil usojen karijem in tapasom? "Ne obstajajo lahke in težke lokacije, obstajajo pa dobri in slabi koncepti. Ne morem soditi, ali sta bila pretekla koncepta slaba, mislim pa, da je v Figovcu zaradi zradicije lahko le slovenska hrana. To je dejstvo in brez tega izgubiš tako turiste kot domače goste Dejstvo je tudi, da kari in
 tapasi  med Slovenci niso tako priljubljena vrsta hrane, tako, da so se s konceptom oboji zelo omejili. Sam ne bi nikdar tako zastavil."
Tokrat smo okušali aragonski pršut in spoznali Felixa Joseja Martineza, lastnika La Hamonerie v Zaragozi, človeka, ki je dosegal najvišja priznanja v svojem poslu – rezanju pršuta. Pili smo mlada bela in rdeča vina, učili so nas sommelierskih osnov, navdušile so nas domiselno postrežene solate in tipični večerni prigrizki
 tapasi , jedli smo gosja jetra z mangom in paradižnikom, pri glavnih jedeh pa izbirali med ribami in srednje oziroma zelo malo pečeno govedino. Od okusnih sladic je ostala v spominu kombinacija mlečnega riža z vaniljinim sladoledom in čokolado, od slikarjev pa Francisco Goya. Muzej, kjer bi v Zaragozi združili vsa njegova dela, še načrtujejo. Od zakonov nas je zanimal kadilski. Španci so malim gostinskim objektom dali možnost izbire. Večina lokalov je tako kadilska.
Seaska, organizacija ikastol (šol v baskovskem jeziku), je s prireditvijo dokazala, da gre za sodoben jezik, ki se ga uporablja na vseh področjih in ga razume veliko več ljudi, kot se zdi na prvi pogled. V obmorskem mestu Anglet je pripravila tekmovanje v deskanju na valovih, mimoidoči pa so se lahko pomerili v tekmi s kajaki, se učili kotalkanja ali rolanja. Vse aktivnosti so potekale v baskovskem jeziku. Celodnevno druženje so popestrile tradicionalne baskovske jedi: meso in riba z zelišči, pečena nad ogljem, paprikaš, marmitako (enolončnica iz krompirja, tune, paprike in paradižnika), pintxos – baskovski
 tapasi  ter vino txakoli in jabolčnik gipuzkoan.
Kafiči, v katerih strežejo tapas, so lahko zelo različni, od preprostih, kot je Casa del Abueto (Calle Victoria 12), kjer s točenim pivom in vinom obiskovalec poplakne krožnik škampov na žaru ali sir Manchego, do bolj elegantnega Estay (Hermosilla 46), kamor zahajajo mladi, oblečeni v obleke Buberry. Tu so
 tapasi  bolj bogati, celo bolj kot v bližnjem Teatriz (Hermosilla 15), v preurejenem gledališču.
Španija ji je pri srcu tudi zaradi kulinarike. "Najboljša stvar so
 tapasi . To so mali, simpatični in okusni prigrizki, ki jih ponudijo ob kozarcu vina v skoraj vsakem lokalu. Poskusila sem tako rekoč vse, samo tistih s polži sem se izognila, čeprav mnogi pravijo, da so zelo okusni. Ampak nisem za tovrstno eksperimentiranje," se zasmeje Ljubljančanka. Tudi cene, pravi, so zelo dostopne. "Pravzaprav menim, da med Ljubljano in Sevillo, kar se tiče cen, ni razlike. Pri oblačilih sem celo opazila, da so malo cenejša. Ampak res malenkost."
In čeprav je bil že oktober, se je na koncu izkazalo, da so gostje v veliki meri še vedno tujci, ki so si kar malce zmedeno ogledovali menije, ponudbo, ki pove le malo o hrani in veliko o oblikovalcu. Kljub zapletenemu razporedu smo se vsaj mi znašli. Na prvem jedilnem listu so bolj tapasi, na drugem se najdejo manj
 tapasi . Saj je tako, ali ne?
Najbolj preprosto je sklepati, da Špance košarka ne zanima več, odkar je njihova reprezentanca presenetljivo izpadla v četrtfinalu proti Franciji, ki je v soboto na tekmi za tretje mesto dobila boj živcev in prostih metov proti Litvi. Podobno je mogoče sklepati ob pogledu na španske časopise. Madridska Marca je včeraj šele na 46. strani začela poročati o svetovnem prvenstvu, katalonski Mundo Deportivo je pred košarko dal prednost še Davisovemu pokalu v tenisu in kolesarski dirki Po Španiji. Vse pa je bilo v znamenju nogometa. Madridski derbi med Realom in Atleticom je razgrel strasti in zamajal evropskega prvaka, kajti rdeče-beli Atleticom je zmagal z 2:1, Jan Oblak pa je sedel na klopi. Prav ob spremljanju nogometnih tekem je mogoče zaznati, kako Špancem do srca sežejo športne tekme. Družinski sobotni večer je večkrat namenjen spremljanju nogometa s pivom v roki in različnimi ter okusnimi
 tapasi  na mizi. Prav zabavno je spremljati, kako se krešejo navijaške iskre med privrženci Barcelone, Atletica in Reala, ki tekme družno gledajo za točilnim pultom.
Tapasi pa so še nekaj, kar Slovenci pogrešamo: izgovor za vsakdanjo poznopopoldansko družabnost, za obvezna srečanja in klepetanja v bližnjem baru. Posedanje za šankom, tako nič podobno našemu nalivanju s pivom in šnopčkom, pač pa druženje ob kozarčku ali dveh dobrega domačega vina in dražljivem spremstvu nekaj krožničkov užitnih fantazij. V vsakdanjem delovniku, ki z daljšim odmorom za kosilo traja v Španiji marsikje kar do večera, so
 tapasi  postali tudi nadomestek za opoldanski obed. Presenetljivo: četudi vsebino krožničkov prvi hip pogledate s strahom, češ, saj bo komaj dvakrat za v usta, ste na koncu presenečeni; izbor treh, štirih vam je celo malce čez mero napolnil želodec.
"
 Tapasi  našim brbončicam omogočajo, da zaplavamo v morje okusov, pa naj gre za najbolj preproste ali malo bolj komplicirane. Za prvo restavracijo z njihovo ponudbo na Obali smo se odločili, ker na krožniku omogočajo inovativno združevanje lokalnega, tradicionalnega in sodobnega ter so kot prigrizek ob kozarčku idealni za družabnost oziroma razvajanje dopustnikov med obroki. Poleg tega imamo podobno kot v Španiji v Istri obilo lokalnih sestavin zanje, da o tem, kako so lahko že za oči barvito privlačni, ne govorim. Pravzaprav smo pri njih najbolj ponosni na naše sezonske surovine, saj prihajajo iz krajev, ki so največ 20 km od Portoroža," pravi Gorela.
Pogled se upre daleč na morje. Na mizi stoji kozarec rdečega vina. Slastni
 tapasi  in na žaru pečena riba oddajajo zapeljive vonjave. Prelep dan na Majorki, otoku pomladi, se počasi približuje svojemu koncu. Dan, poln cvetočih travnikov, modrega neba in nasmejanih ljudi. Majorka je utelešenje sredozemskega načina življenja in to še posebej zdaj, ko se prebuja narava in je vsak novi dan lepši od drugega.
Všeč je lahko tudi tistim, ki ne marajo mestnega vrveža - dasiravno je to izjemno turistično naravnana država z nemalo kraji, ki so stalnica na plakatih turističnih agencij. Da je res turistična, priča dejstvo o prebivalcih, zaposlenih v turizmu. Kar 75 odstotkov jih je. Pa nihče ne zna angleško, to me je šokiralo vsak dan znova. Manj vztrajni bi, čisto zares, zato lahko ostali lačni. Saj tudi italijansko ne znam, ampak - tomato vem, kaj je. Pršuto tudi. Mocarela, pica, gelato. Špansko pa nič. No, resnici na ljubo je človek v Španiji težko lačen. Če vse drugo odpove, kupiš z očmi. Hrana je tam bog. Naročiš pivo in poleg dobiš bogato obložen sendvič. Okusni
 tapasi , simpatični majhni prigrizki, so na voljo povsod. Pred glavno jedjo ali po njej.
Za Špance velja, da radi skozi cel dan nekaj grizljajo in zato so se tako zasidrali prigrizki, t.i.
 tapasi , katerim so namenjeni posebni tapas bari. Tu se zbirajo mladi in stari Španci, ter si ob pivu ali sangriji obvezno privoščijo prigrizek. T.i. ''tapas tradicija'' služi druženju, pogovoru in seveda uživanju ob dobri hrani. Vsak Španec ima bojda svoj najljubši tapas bar, sicer pa prigrizke ponujajo prav povsod, v še tako majhnem lokalu. Tapasi so lahko čisto preprosti ali prava kulinarična umetnost, vsebujejo pa sir, ribe, jajca, zelenjavo, cvrtke, pecivo, kanapeje …
Do konca leta 2014, ko je bil, kdo bi vedel, zakaj (slabo upravljanje? cona udobja? zaspanost?), stari Figovec primoran razglasiti predajo in prostore prepustiti hiši karijev, imenovani Curry Life Figovec (slednji del imena je bil zgolj simbolni poklon stari gostilni). Ta se ni obnesla in že po dobrem letu jo je zamenjala cenena španska franšiza s tapasi Lizarran, ki podobno ko
 tapasi , ni in ni šla po grlu Ljubljančanov.
Juha je bila dnevna, brala pa se je z začudenjem. Ponuditi v ozki ulici v središču Ljubljane v družbi narezkov, pa čeprav se jim reče
 tapasi , in pečene svinjske krače, pa čeprav po 164 let starem receptu, korenček, in to s kumino in ingverjem, je pogum