Prikazujem 1-7 od 7 konkordanc.
Prehod na evro nas je za kratek čas zamotil. Zanimanje, s katerim smo ugotavljali, od kod prihajajo kovanci, je izgubilo čar v enem samem tednu. To je bil hladen denar, bankovci so bili majhni in čisti, brez slik in metafor, en evro je bil en evro in nič drugega – to skorajda neresnično in varljivo plačilno sredstvo brez teže je skrčilo cene, dalo vtis splošne pocenitve v trgovinah in siromašenja ob pogledu na plačilno listo. Težko smo si predstavljali Španijo brez pezet ob
 tapasih  in sangrijah, Italije brez cene sto tisoč lir za prenočitev. Primanjkovalo nam je časa za melanholijo po stvareh. Pierre Bourdieu, intelektualni kritik, ki so ga ljudje slabo poznali, je umrl, ne da bi sploh vedeli, da je bil bolan. Ni nam dal časa, da bi se pripravili in predvideli njegovo odsotnost. Neka čudna žalost se je tiho priplazila med tiste, ki so se ob branju njegovih del počutili osvobojene. Bali smo se, da se njegove besede v nas ne bi izbrisale kot tiste zdaj že dolgo pokojnega Sartra. Da bi pustili, da nas svet mnenj premaga.
Glavni adut Madrida so zagotovo ljudje, ki znajo življenje resnično uživati. "Za pijačo, večer s prijatelji se vedno najde čas, se vedno najde denar, čeprav so posamezniki brez dela. Brez tega preprosto ne moremo živeti. Nakupovanju se še lahko odpovemo, tapasom in pivu pa resnično ne moremo reči ne," pravi eden izmed španskih amigov (prijateljev). Odgovor dovolj jasno pokaže, kaj za njih pomeni druženje ob cervezi (pivu) in
 tapasih  - prigrizki, ki jih postrežejo k pijači ali pa jih naročiš samostojno. Ponekod so tapasi manjši, dobite recimo čips, na njem pa rezino ali dve pršuta, drugod pa so tapasi že pravi obroki - v eni izmed restavracij nam tako najprej postrežejo paello, sledila so ocvrta jajca s šunko, nato še piščanec s krompirjem, pa nekaj sladkega ... Ustavila sem se že pri jajcih, saj ob enajsti uri zvečer pa tega res ne moreš prebaviti, ob čemer se Španci globoko začudijo in slastno pohlastajo še mojo jed. Ob vsakem novem naročilu pijače sicer dobiš novo jed, tako da se večer ob pijači razvleče na pravo nočno kulinarično doživetje. Vse restavracije so v nočnih urah nabito polne, Španci se na večerjo, ki se začne ob 22. uri, radi odpravijo ven.
Buenos Aires, mesto, od koder izvira strastni argentinski tango, se je uvrstil na peto mesto. Sledi Sydney s svojimi deskarji in španska prestolnica s temnolasimi žrebci, ki turistke zapeljujejo ob
 tapasih  in rdečem vinu.
Novo vsebino na stari lokaciji je dobil Figovec, kjer se je po kariju in
 tapasih  naselila ekipa Slovenske hiše in v staro hišo vrnila klasično slovensko hrano. Enako vsebino pa je na novo lokacijo odnesel Kralj žara - zdaj mesnine obračajo pri parku Zvezda, kjer je bil prej Bistro Zvezda.
VRHUNCI POTOVANJA : sprehod skozi veličastno Kraljevo palačo; ogled muzeja Prado in zbirke največjih mojstrov španskega slikarstva; ogled srednjeveškega Toleda; uživanje v okusnih
 tapasih 
Pomoč v kuhinji ponovno iščejo tudi v ljubljanskem Tabaru, ki se je ob svoji otvoritvi v začetku leta 2014 oglaševal kot prvi tapas bar pri nas. S poudarkom na slovenskih, kraških
 tapasih , saj je kuhinjo vodil mojster iz Ruja, Peter Patajac. Koncept se je izkazal za zadetek v polno - tudi zato, ker je Tabarjeva kuhinja po vzoru Špancev odprta dalj od konkurence -, ob koncih tedna pa zvečer težko dobite prosto mizo.
Lifeclassov hotel v središču Portoroža je v sklopu prenove dobil tudi nov gostinski lokal, ki se je izkazal za prijetno popestritev portoroške kulinarične ponudbe. Ob prigrizkih oziroma
 tapasih  z istrskim pridihom, ki jih napovedujejo v imenu, kuhajo tudi obilnejše jedi od testenin in njokov do rib in kosov mesa. Cene so nižje kot pri sosedu Kempinskem, še vedno pa za večerjo pripravite okoli 30 evrov.