Prikazujem 1-20 od 33 konkordanc.
Pogosto sodelujejo tudi z znanimi kuharji, velikokrat Slovenci. Peter Patajac iz znane kraške gostilne Ruj jim je pomagal razviti ponudbo
 tapasov , prirejajo pa tudi večerne degustacije z gostujočimi kuharji. V Vatti sta tako že kuhala Uroš Fakuč iz restavracije Dam in Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, zadnji v vrsti je bil Jure Tomič iz brežiškega Debeluha.
In ko bo Tedna restavracij konec? Kot kaže, se za preživetje ni bati najmanj enemu lokalu v Ljubljani, na začetku leta odprtemu TaBaru, s katerim je Peter Patajac iz kraškega Ruja v Ljubljano ponesel koncept
 tapasov . Saj so prigrizke ob pijači že ponujali v posameznih obedovalnicah, a TaBar je naredil pravi posel iz tega. Očitno so zaposleni Ljubljančani potrebovali lokal, kjer vam za hišno vino po prav prijaznih cenah postrežejo štekarja, pred vas pa postavijo dolg seznam toplih in hladnih prigrizkov, inovativnih, a preprostih hkrati, s poudarkom na lokalnih surovinah in pridihom po Krasu.
V TEM TRENUTKU, KO TO BERETE, gostom vrhunskih restavracij po vsem svetu strežejo otroško majhne krožnike španskih
 tapasov , kitajskih dim sumov in grške meze. A kljub temu nihče ni lačen.
Zjutraj ste vabljeni na zajtrk, za prigrizek pa boste lahko izbirali med 50 vrstami
 tapasov . Nudimo več vrst kosil in seveda pravo argentinsko kuhinjo.
Če je poletje v Sevilli nevzdržno, je jesen idealen čas, da se počne dve stvari, za kateri je to južno špansko mesto prava Meka: patear in tapear. Besedi sta zapisani v narečju in pomenita potepanje peš in pokušina
 tapasov , majhnih dobrot, ki tako tesno povezujejo hrano in pijačo. Po Sevilli je težko hoditi več kot 50 metrov, ne da bi naleteli na majhen bar, in obiskovalci nedvomno počno bolj tap kot pat. Vprašanje je samo, kako najti pravo razmerje med prebavo in obrabo čevljev.
Los Gabrieles: V legendarnem baru na stenah s ploščicami plešejo pravcati skeleti. Ob ritmih flamenka se je tu zabavala že Ava Gardner. Na voljo je velikanska izbira
 tapasov . Eden najlepših madridskih barov.
Lorena, rojena v Burgosu, meni, da je še najbolj verjetna razlaga o izvoru
 tapasov  tista, ki je neposredno vezana na ime. "Tapa v španščini pomeni pokrov. Tapasi pa izvirajo z juga Španije. Gostilničarji na jugu Španije so imeli že od nekdaj navado, da so kozarce z vinom pokrivali s kosom kruha, da vanj ne bi padale muhe," pojasni, medtem ko si v prvem tapas baru, ki smo si ga izbrali ta večer, ogledujemo njihove specialitete.
Začeli smo z naborom
 tapasov  (prigrizkov). Taquitos con pollo (0,70 evra) so bili najboljši. Gre za marinirano piščančje meso, pečeno v koruznem ovoju. Jed je poskočno sveža, ovoj pa sveže pečen in prijetno hrustljav. Taquitos mariscos (0,70 evra) je podobna zgodba, le da namesto piščančjega mesa zapečejo škampove repke. Hrustljavost je sicer ostala, o kakšnem posebnem okusu vsebine pa ni bilo sledu. Paella kroket (0,70 evra) smo raje pozabili, saj nas v ocvrte kroglice zavit razkuhan riž s koruzo in nekaterimi omakami sploh ni ganil. Pan con verduras (0,70 evra) se je dotaknil najnižje točke popoldneva, saj so na tople, v mikrovalovni pečici pogrete bele kruhe, ki so bili prej kuhani kot pečeni, naložili nekaj zelenjave in enega od množice mehiških tekočih »pikantnih« sirov. Vse skupaj smo pomakali v vrsto omakic (po 0,50 evra), ki so jedi spreminjale od grižljaja do grižljaja, od slanih do pikantnih in kremastih.
Na prvo mesto lestvice so postavili pintxos, baskovsko različico bolj znanih španskih
 tapasov , torej raznolikih prigrizkov, ki so namenjeni krepčanju ob pijači, običajno kozarcu vina. Ti prigrizki pa so v Baskiji, tudi sicer eni najbolj kulinarično cenjenih regij na svetu, postali prava umetnost, saj segajo vse od običajnih obloženih kruhkov do miniatur, vrednih Michelinovih zvezdic.
V zadnjih nekaj letih smo dobili kar nekaj svetovnih kulinaričnih trendov - od
 tapasov  do burgerjev, craft piva, ameriških steakov ... Je vse to res na nivoju ali le slabša kopija izvirnika iz tujine?
V Barceloni pa pada večer in počasi moram v hipsterizirajoči se migrantski slam iskat novo arafatko v zameno za pozabljeno na avionu, potem pa na kofe s katalonskim filozofom in večerjo fensi
 tapasov  s podalpskimi zdomci.
Anomalo pršuta pomeni nekaj manjših rezin, po istrsko s poprovo pikantnostjo in dimljeno aromo. Marmelada na šavor je nekaj sardel s sladko-kislo čebulo. Salama s tartufi je debela rezina Dujmovićeve (iz Tinjana pri Pazinu) suhe klobase iz boškarina, z vzorcem sušenega paradižnika. Iz boškarina je tudi tatarec z zelišči s kmetije Butul, solnim cvetom in akacijevim medom. V majhnem kornetu je bakalar na belo. Tatar Fonda je na kocke zrezan surov brancin z ocvrto polento in oljčnim oljem z limono. Na vrhu je krema črnega sezama. Mleko s Pomjana se imenuje rezina pom\janskega kozjega sira z Butulovo figovo marmelado. Eden bolj kreativnih
 tapasov  je fritaja, s konfitom rumenjaka (65 stopinj), tartufi in kruhovimi kockami v lešnikovem maslu. Lepo mazav je namaz pečenih jajčevcev s "slovenskim tofujem, solnim cvetom in čilijem z našega vrta". Nerazumljiv pa je panin kur en bot - gre za sendvič s sušenim ombolom, suhimi paradižniki in baziliko.
Novi koncept modernega in lokalnega nima soli le v solnem cvetu, iz katerega ponujajo celo torto. Njegovi snovalci so očitno pravilno izračunali, da je slovenska obala sicer kratka, a portoroška promenada zelo dolga. Od Lucije do Pirana te lahko prav na sredi zgrabi lakota, in ker je prav tam LifeClass obnovil Slovenijo, da je Portorož dobil še drugi hotel z vsemi petimi zvezdicami, bi mu bilo res nesmiselno dodati še eno prazno vrhunsko restavracijo. Saj je svetovni trend znan: globalno, preprosto, hitro, ne drago, toda dobro. Torej so naredili istrsko, a na način
 tapasov .
Ime je novo, po cerkvi čez cesto, mnogim je kar malo žal za starim poimenovanjem. Oprema je moderna, celo bolj kot za restavracije se zdi primerna za bistroje. Vinska karta v prvo vrsto postavlja naravna vina, jedilni list, verjetno najboljša stvar v prenovljeni gostilni, prisega na kombinacijo
 tapasov  in brezkompromisno ustvarjalne hrane.
V Istrian Tapasu ponujajo dobrih 10 stalnih
 tapasov , poleg njih si Gorela skoraj vsak dan izmisli še kakega. Vsi teknejo zaradi raznolikih in čarobnih istrskih okusov. Bolj neobičajni so na primer bakala v kornetu (polenovka v črnem kornetu), mleko s Pomjana (kozji sir s Pomjana in marmelada z domačije Butul), tatar z zelišči (goveji tatar s solnim cvetom, akacijevim medom in zelišči Butul), tatar Fonda (tatar brancina s polento in oljčnim oljem z limono), fritaja s tartufi (konfitiran rumenjak s tartufi in kruhovimi kockami v lešnikovem maslu), melancani (namaz pečenih jajčevcev s slovenskim tofujem, solnim cvetom in čilijem) in panin kur enbot (sušen ombolo s suhim paradižnikom in baziliko). Istrian Tapas ponuja novo istrsko kulinarično izkušnjo. Stanejo od 1,5 do 2,5 evra, lahko jih naročite tudi po chefovem izboru, ko boste za tri odšteli pet evrov, za pet osem in za sedem dvanajst evrov. "Tapasi našim brbončicam omogočajo, da zaplavamo v morje okusov, pa naj gre za najbolj preproste ali malo bolj komplicirane," pravi Marko Gorela. Tapas je majhen prigrizek med obroki, obrok zase in nemalokrat tudi poznovečerni družabni zalogajček.
V prihodnjih dneh bodo odprli prenovljen hotel Mirna, pred poletjem bodo povečali in povsem drugače zastavili plažo Meduza. Za konec maja je predvideno še odprtje hotela Slovenija, ki bo pridobil pet zvezdic in povsem spremenil podobo središča Portoroža. Med drugim bodo v enem od prenovljenih lokalov ponujali značilne istrske jedi, pripravljene na sodoben način v obliki
 tapasov . Jeseni pa bodo prenovili še bazene v hotelu Riviera, kjer imajo na voljo 700 kvadratnih metrov vodne površine v bazenih z morsko vodo - zunanji bazen bodo nadkrili z zaščitno streho in omogočili kopanje na prostem tudi čez zimo.
Barcelona je med drugim name naredila vtis tudi zaradi odlične hrane, izvrstnih veganskih restavracij, paelj,
 tapasov  ter No. 1 tržnici La Boquería. Na enem mestu še nisem videla toliko eksotičnega sadja. Od ličija, papaj, manga, velikega kot nojevo jajce, do različnih vrst kokosa, guave, longana in še vrsto drugih, katerih imen se ne spomnim več. Naužila sem se vitaminov za leto naprej in nazaj, No, mojega moža so medtem najbolj navdušile ocvrte baby hobotnice;)
Če so bile nekoč, po svetu, hotelske restavracije primer dolgočasno uniformirane prehrane, zadnja leta nekatere najboljše dobrojedsko-chefovske zgodbe nastajajo prav tam, v hotelih velikih mest. V Ljubljani, ki ni več bela, temveč zelena (prestolnica), in jo vsako leto obišče vedno več (milijonov) turistov, častitljivi Slon noče biti izjema. Njegov novi kulinarični projekt je sicer še zelo mlad, toda nosi zelo staro letnico, kar priča o tem, da po nekaj neuspelih restavracijskih poskusih na Nazorjevi tokrat mislijo resno. Od hotelske klasike do slovenskih
 tapasov , od malic do degustacij, od Maksimilijana do Best Western.
Beseda tapas pomeni pokrov. Nekoč so s pokrovi, obloženimi s sirom in šunko, pokrivali kozarce za vino, da ne bi vanje padale muhe. Te prigrizke so natakarji brezplačno prinesli na mizo. Nekoč sta bila to le sir in salama na kruhu, danes pa je to kruh, obložen s takšnimi in drugačnimi stvarmi, od tortilje, školjk in pršuta do namazov najrazličnejših vrst. Temu primerna je tudi cena. Mali obloženi kruhek je mogoče kupiti od 1,60 evra dalje. Vendar tapas ni značilna katalonska jed. V katalonsko kuhinjo je prišel iz Andaluzije in Baskije, ki imata dolgo in bogato tradicijo
 tapasov . V katalonski kuhinji se uporablja veliko olivnega olja, zelenjave in začimb, mesa najrazličnejših vrst in rib. Celo polži so na njihovem jedilniku. Za sladokusce je tu katalonska krema, ki je podobna našemu pudingu. Ob njej se pije cava oziroma katalonski šampanjec. Prehranjevanje na španskem delu Iberskega polotoka je celodnevni proces. Španci in Katalonci za zajtrk, ki ga pojedo in popijejo na poti v službo, vzamejo s seboj na metro, avtobus ali vlak rogljiček s kavo. Šele po nekajurnem delavniku si privoščijo bocadillos (hladen ali topel sendvič z različnim nadevom – sir s šunko, tunina, pršut). Temu sledi kosilo, ki si ga večina privošči v restavracijah, ki ponujajo menu al dia (dnevni menu). Po obilnem kosilu se prileže dveurni počitek ali siesta. V tem času je zaprta tudi večina prodajaln, pisarn, bank. In potem ni nič nenavadnega, da delo končajo v poznih popoldanskih urah ter pripravljajo večerjo v za nas nenormalno poznih večernih urah.
• jejte v stilu španskih
 tapasov . Če jeste v španski restavraciji, boste avtomatsko naročili več različnih jedi. Prav tako lahko v navadni restavraciji sestavite glavno jed iz predjedi, juh in solat.