Prikazujem 1-20 od 2.649 konkordanc.
Kdor je bil vesten pri postavljanju stalne elektroograje in je pri tem uporabil tudi kakovosten material (kole, izolatorje, žico), bo imel malo dela z usposobitvijo ograje za novo pašno sezono. Zaradi krčenja žic ograje pozimi ali velike teže
 zmrznjenega  snega so napenjalni koli lahko nagnjeni ali je zemlja okrog njih zrahljana zaradi zmrzovanja. Zato najprej obhodimo vso ograjo in s seboj moramo imeti železno cev s privarjeno kocko na enem koncu nabijalo, in vedro kamenja. Nagnjen napenjalni kol poravnamo, dodamo okrog njega nekaj kamenja, ki ga nabijemo v zemljo. Tako bo kol brez škode prestal ponovno napenjanje žic in ograja ter z njo pokrajina bosta dobili negovano podobo.
Med poznavalci velja, da je ledeno vino najboljše, kar lahko vinogradnik pridela, hkrati pa podnebne spremembe njegovo pridelavo čedalje bolj postavljajo pod vprašaj. Naredite si torej zalogo in jo dobro uskladiščite; kdo ve, morda boste z vinom celo obogateli! In zakaj je ta žlahtna kapljica tako cenjena? Ledeno vino pridelujejo tako, da po redni trgatvi določen del grozdnih jagod pustijo na trti. In ker je vremenske razmere tako težko napovedovati, je tveganje veliko. Nemalokrat pridelek zgnije ali pa temperature preprosto niso dovolj nizke. Potem ko je trgatev že davno mimo, se ledenemu namenjene jagode počasi sušijo, in ko je dnevna temperatura šest zaporednih dni vsaj minus šest ali sedem stopinj Celzija,
 zmrznjene  grozdne jagode (po navadi v zgodnjem jutru, tako da je trgatev še pred sončnim vzhodom končana) drugo za drugo ročno oberejo. Nekateri vinogradniki kot najprimernejšo za trgatev priporočajo celo temperaturo minus 15 stopinj Celzija!
SYDNEY Avstralski znanstvenik Nick Hoffman je na Marsu odkril sledi tekočine, toda, kot je sam sporočil, naj ne bi šlo za vodo, kar torej izključuje možnost življenja na tem planetu. Nick Hoffman, geolog na univerzi v Melbournu, je povedal, da je na podlagi posnetkov, ki jih je naredila sonda Mars Global Surveyor blizu polarnih območij rdečega planeta, odkril kanale novejšega datuma. Dolgo sem opazoval posneta območja in si poskušal predstavljati, kaj se dogaja. Končno sem ugotovil, da gre za tekočino, je povedal za avstralski radio. Znanstveniki so na Marsu dolgo iskali sledi tekoče vode. To bi namreč pomenilo, da na planetu lahko obstaja življenje. Vendar se Nick Hoffman nagiba k mnenju, da je kanale izoblikoval
 zmrznjen  ogljikov dioksid, ne pa voda. Narava na Marsu ni najbolj naklonjena življenju, temperatura se giblje od 20 do minus 140 stopinj Celzija, ozračje pa sestavlja 95 odstotkov ogljikovega dioksida. Zato avstralski znanstvenik meni, da tekočina, ki jo je zaznal na posnetkih, nikakor ni voda, saj bi ta pri takšnih temperaturah zmrznila.
Prav zato bi morali vsi, ki jih muči, čim pogosteje jesti višnje oziroma piti njihov sok. Zlasti, kadar so na voljo sveže, sicer pa so primerne tudi
 zmrznjene .
Kim se je od ropa v začetku oktobra le nekajkrat pojavila v javnosti, pa še to daleč od kamer. Udeležila se je nekaj koncertov moža Kanyeja Westa in šla na
 zmrznjen  jogurt z dobrim prijateljem Jonathanom Chebanom.
Prebivalcem ameriške zvezne države Georgia se obeta podoben vremenski scenarij, kakršnemu smo bili mi priča minule dni. Območju se namreč približuje zimsko neurje, ki bo s seboj prineslo sneg, led in
 zmrznjen  dež.
Pripravimo si lahko tudi
 zmrznjen  čebulni sok: dve majhni čebuli nasekljamo, dodamo žličko soli in vse skupaj stresemo v kozarec. Dobro pretresimo in pustimo stati tri ure. Nastali gosto tekoči sok v zamrzovalniku zamrznemo v kocke. Po potrebi ledeno čebulno kocko pritisnemo na mesto pika.
Avtobus se ustavlja na postaji v Gironi, nevihta je mimo, iz zraka le tu in tam prileti zapoznela težka kaplja dežja. "Deset minut postanka," reče voznik čez ramo, podkrepi besede z razprtimi prsti dlani, odpre vrata in gre ven iz avtobusa. Svež zrak z obeh strani bušne v prostor, zahladi me pod prepoteno srajco, nase navlečem suknjič in odidem ven. Prižgem cigareto, komaj lahko vlečem vase dim vlažnega tobaka. Na betonski ploščadi čez cesto moški mojih let uči otroka vožnje s kolesom, nekaj naprej skupina otrok igra košarko, vsake toliko žoga pade v lužo in voda špricne v vse smeri. V zraku je čist, tolažljiv mir, stavbe čvrsto in jasno stojijo pod razbremenjenim nebom, kot da si jih je Bog prav takšne zamislil že pred stvarjenjem sveta in jih nikoli ne bo zbrisal, topla svetloba naseljuje ozračje s polnimi barvami in globino. Ko se obrnem naokrog, opazim, da me mlada črnka nepremično gleda, tako naravnost in otrplo, da me za hip spreleti občutek nelagodja in se potem razpusti v izvotlenem telesu. Pokadim, ogorek frcnem proti odprtini odtočnega kanala in stopim do postajne prodajalnice. Kupim sladoled, tri male ohlajene plastenke mineralne vode in zajeten sveženj sobotnega El Paisa s prilogami. Mimo mene gre skupina šolskih otrok z učitelji, veselo žlobudrajo med sabo in se zaženejo proti avtobusu za Barcelono. Počasi grem za njimi in goltam velike kose
 zmrznjenega  mleka, v žrelu se hlapljivo raztapljajo v pregreti lavi telesnih tekočin. Čakam, da se otroci strpajo mimo voznika, ki že zaganja motor, potem se zavihtim na stopnice. Vidim, da so napolnili skoraj ves avtobus, počasi se pomikam proti sredini, kmalu ugotovim, da so zasedli tudi moj sedež, tako da se moram vrniti nazaj. Prosto je samo še takoj za voznikom in pa v tretji vrsti nasproti črnke, najbrž slučajno, ali pa se tja nihče ni upal ali hotel usesti. Šele zdaj jo vidim povsem od blizu, popolne ustnice ima in ljubke čokoladne nosnice, od strani pod njeno ohlapno belo majico z ozkima naramnicama vidim začetek čvrstih svetlorjavih prsi. Brezizrazno me gleda, kako stojim ob njej in se obotavljam, avtobus spelje in mi za hip vzame ravnotežje, nejevoljno bentim in se obotavljam, ker sem ob robu prejšnjega sedeža pozabil škatlico z osvežilnimi robčki, že čutim, kako se mi na čelu spet nabirajo kaplje potu, odložim nakupljeno robo, slečem si suknjič in se usedem k oknu z napol spuščenimi zavesicami, po katerih navzdol leze mesnata sivkasta gosenica.
Ker je bilo treba tvorno prispevati k konceptualni številki Mladine - in ubogati sugestije nadrejenih - se je Ilovarjev krožek nekako le pricijazil do daljnega Kaptola, kjer stoji grad v drugi rubriki pogosto omenjanega brigadirja K. Pri Grofu, kot se reče gostilni zaslužnega borca za narodovo svobodo, je pač ogromen gostinski obrat z vrtno diskoteko, zajetnim parkiriščem in pravkar zastekljevano teraso, menda nekdaj namenjen Morisovim kadrom in slovenskim častnikom, sedaj pa bolj postajališče za požeruške podvige kočevske direktorske vrhuške. Temu, in imenu primerno, je urejena tudi notranjost iz češnjevega lesa, s plemiškimi tramovi, kovanimi pregradami, ognjiščem in masivnimi lestenci, na zidovih pa se oplemenitenju potrebnim gostom razkazujejo bojda egipčanske poslikave na ročno izdelanem papirju ter ena, menda zaradi gajstnih morisovcev z žabico zaklenjena puška. Res je. Grof, gostilna za lokalne šmekerje, bi rad pripeljal mesto na vas, postregel z bliščem in tako zaželenimi posebnostmi. Ni torej čudo, da se prekrasnim domačim salamam, zašinku, slanini in čudno rožnatemu pršutu na pladnju pridruži nekaj tako brezplodnega, kot je izmišljotina nemške predelovalne, industrije, rezine z lososom ali šampinjoni polnjene sirove torte. Ali, da lepo močno govejo juho z rezanci prijazna gospa Krkovičeva, ki je vsekakor rojena za gostinstvo, postreže v nobel skodelicah in ne v jušniku. K Grofu smo, takole mimogrede, zašli tudi ob najbolj nepravem času, tako da na jedilniku, ker ni sezona, ni bilo ne ribje marinade, ne grofovskega golaža, ne divjačine in smo se morali potešiti z manj intrigantnimi jedmi. Z bolj povprečno postrvjo po tržaško, prijetnim zrezkom, pravzaprav govejo zarebrnico Moris in dostojnim biftkom z rdečim poprom, pospremljenimi s sladkastim mladim - kar zanimiva posebnost! - v olju ocvrtim krompirjem. V redu? Ja, bi šlo, če ne bi...če se ne bi zataknilo prav tam, kjer naj bi bila Grofova konica napada. Namreč, pri eksotični, industrijski,
 zmrznjeni  zelenjavi za prikuho, s česnom pobratenem stročjem fižolu v solati, pri rdečem fižolu iz italijanskih konzerv in umanjkanju za plemiško gostilno vendar obveznega vprašanja: "Kako bi radi, da vam zapečemo biftek?" Grof je, z zelo sladkimi, a slastnimi vročimi brusnicami s sladoledom, s posrečeno sladoledno rolado in preveč testeno, na sobni temperaturi odnegovano sestrično, s presenetljivo dobrim espressom in turško kavo ter blagodejnim brinjevcem vseeno le mediokriteta, ki bi rada više, pa ne ve ne kako, ne kam. Me zanima, kako bi se odrezal v sezoni, ali, po drugi strani, ko se bo sedaj še zmernemu številu miz pridružil še bataljon z zastekljene terase. In: čestitke za platnene prtičke in beštek.
Z
 zmrznjenega  obraza mu je viselo ivje, oči pa so se mu svetile, ko je po več kot dveh urah prečkal ciljno črto. Španiji je prinesel prvi naslov svetovnega prvaka v smučarskih disciplinah. Trenutno petouvrščeni v svetovnem pokalu, ki se je na zadnjih treh ZOI uvrstil med najboljšo deseterico, je sedaj pripravljen, da seže tudi po olimpijski slavi. »Že sem osvojil svetovni pokal in postal svetovni prvak, tako da mi ne preostane nič drugega kot olimpijske igre,« je pred kratkim dejal Nemec, ki je decembra zmagal na 15 km prosto v Brussonu. »V Salt Lake Cityju se bom boril za zmago,« je zatrdil Giovanni, kot so ga klicali že pred odhodom v Španijo.
LJUBLJANA, 12. - S (pričakovano) odpovedjo državnega prvenstva deklet naredili zadnje dejanje tudi naši biatlonci. Andreji Grašič, na kateri po rezultatski plati sloni večina biatlonske srenje v Sloveniji, bi se na eni zadnjih tekem v sezoni na Holmenkollnu, na preloženem delu "
 zmrznjenega " svetovnega prvenstva iz Kontiolahtija, skoraj uresničila napoved vedeževalke, da bi postala svetovna prvakinja.
Ekipe BBC so na prvi dan leta opazovale sončni vzhod na dvajsetih lokacijah po svetu in ujele na filmski trak lepoto pokrajin in bogastvo divjih živali na našem planetu. V čast Dneva Zemlje si oglejmo poletje v Novi Zelandiji, ko se prebuja v novi dan kolonija belih morskih vran in jutro na Velikem koralnem grebenu v Avstraliji, kjer se zbirajo ribe in želve. Na severni polobli se v samoti mrakobnega jutra krmijo severni jeleni, bizoni mulijo
 zmrznjeno  travo v ameriškem narodnem parku Yellowstone, orli z Antarktike pa so se prišli hranit na ledene reke japonskega Hokkaida. Kaj se ob istem času dogaja v tanzanijskem kraterju Ngorongoro, v Himalaji, Riud de Janeuri in San Francisku? Na drobnih ataloh Tihega oceana se krog sklene.
WASHINGTON Ameriška znanstvena revija Science je objavila članek, v katerem astronomi iz Kalifornijskega inštituta za tehnologijo z Univerze Nevada sporočajo o odkritju kristalne vode in
 zmrznjenega  amoniaka na Haronu, naravnem satelitu planeta Plutona.
Bolj zaskrbljujoč je tisti del teksta, ki govori, da so na ledeniku Decken našli
 zmrznjeno  okostje leoparda, zato se ljudje vendarle sprašujejo: "Le kaj je iskal leopard na tej višini?"
Neugodne vremenske razmere na območju RadgonskoKapelskih goric, toča in pozeba, nakazujejo, da se je negotovost sadjarjev in vinogradnikov, pa tudi poljedelcev začela že zelo zgodaj. Potem ko je med velikonočnimi prazniki toča mestoma kar pobelila to vinorodno območje, je bilo še huje prvi dan po praznikih, ko je bila zaradi nizkih jutranjih temperatur precejšnja pozeba, ki je ponekod predvsem na sadnem drevju letošnji pridelek zredčila za več kot petino. Morda bo škoda še večja, kajti posledice mraza bodo natančneje vidne šele potem, ko bo sadno drevje odcvetelo in bodo odpadli
 zmrznjeni  nastavki plodov. Večje škode v vinogradih zaenkrat ni, saj je bila takrat trta šele na začetku razvoja.
Je zagovornica dostojnega staranja in tudi sama priznava, da se poslužuje korekcij obraza s pomočjo botoksa in polnilcev, pri čemer razlaga, da ima botoks med ljudmi in v medijih po krivem negativen prizvok. "Pri botoksu je zelo pomembna pametna uporaba. Če se ne pozna njegovega načina delovanja, se delajo napake. Učinek
 zmrznjenega  obraza je napaka nas zdravnikov, ne botoksa. To je predoziran botoks." A pove tudi, da si morda nekateri želijo, da so popravki vidni.
»Za nas je največja katastrofa, ker smo že na vhodu, pri surovinah, obremenjeni z nekimi nepotrebnimi dajatvami tudi za blago, za katerega ni ponudbe na domačem trgu. Od aprila lani imamo še vedno prelevmane na vse kose mesa, tudi na konfekcijo. Pršuti oziroma šunka in njihovi kosi so pri uvozu iz EU obremenjeni s 75,30 tolarja na kilogram, iz Cefte pa s 119,90 tolarja. Za
 zmrznjeno  potrebušino je prelevman 85,30 iz EU, iz Cefte pa 121,80 tolarja za kilogram; sveža prsa s potrebušino (za panceto) je 96,20 tolarja iz EU in 134 tolarjev iz Cefte. Hkrati pa na naš trg vdira blago iz tujine, ki ni tako visoko obremenjeno s prelevmani. Ne nasprotujemo temu, da država pomaga prašičerejcem, ampak zakaj jim ne pomaga v skladu z možnostmi, ki jih ima po tržnih redih. Naj uvede hišno skladiščenje in naj jih zaščiti, ampak naj ne dela tega prek naših hrbtov, ko draži surovino in nam jemlje konkurenčno sposobnost. Zato da rešuje prašičerejce za ta dva meseca, potem bomo pa vsi skupaj crknili. Ogorčeni smo, ker nam ne razpišejo kontingentov za konfekcijo in verjetno do vstopa v EU tudi nimajo tega namena, čeprav so se o njih dogovorili z državami EU. To se nam zdi sporno in zahtevali bomo pojasnila še kje drugje. Zdaj nam je pa res pošlo potrpljenje.«
PREVALJE, 19. - Na Prevaljah smo v sončnem vendar hladnem vemenu kljub
 zmrznjeni  površini igrišča videli zanimivo igro Primorcev in Korošcev. Domačini so bili kljub boljši igri kot na zadnjih tekmah na koncu zelo razočarani, saj so bili prepričani, da jih je sodnik Babnik oškodoval za točko.
Zagotovo pa se vam bo odlično prilegla tudi perutninska rižota. 20 dag piščančjega fileja oplaknite pod tekočo hladno vodo in ga narežite na rezine. Opecite ga na pol žlice maščobe in dodajte 6 žlic
 zmrznjenega  graha, 2 olupljena, oprana in narezana korenčka ter pustite, da se zelenjava pregreje, nato pa dodajte skodelico riža. Premešajte in zalijte s skodelico in pol vode. Solite, poprajte in dodajte malo sojine omake ali posipa začinke oziroma vegete. Pokrijte s pokrovko in petnajst minut kuhajte brez mešanja. Sveže sesekljan peteršilj in parmezan se z rižoto sicer lepo druži, a pazite, saj ima parmezan kalorije. Nizko kaloričen obrok se tako hitro spremeni v kaloričnega.
Včasih sem imela tako lepe roke; čisto bele z mehko kožo. Zapestja pa tako prosojna, da se je videlo, kako mi utripajo žile. Kadar je bila mama dobre volje, je rekla, da imam roke kot pianistka. Ponavadi pa je rekla, da imam dve levi. Vsak drugi večer sem vzela iz omare košarico s kozmetičnimi preparati in se lotila nege: dlani sem si natrla s kremo, si spilila nohte, sledil pa je veliki finale, nanašanje nove plasti laka. Zdaj pa mi jih lomi razkrajanje v kuhinji. Členke imam zaradi vode čisto pomodrele. Spomnim se Michaelove erekcije v moji roki, nenadnega navala krvi v valju. Umazana voda mi mezi izpod nohtov. Čiščenje je prava polomija. Črepinje hreščijo pod koraki kot sladkor. Neidentificirane odpadke pometem pod preprogo in upam, da bodo tam tudi ostali. Na prvi pogled je vse v najlepšem redu, tisto spodaj je pa druga zgodba. Nikoli ne pomijem koša za smeti ali zribam korita. Od maščobe pod štedilnikom se mi obrača želodec, kar pa me ne odvrne od tega, da ne bi podenj pometla še več umazanije: posušene drobtine in
 zmrznjen  grah, olupke čebule. Samo da se jih ne vidi, to je vsa skrivnost.